Samen met je paard genieten van de lente? CHECK ✔

Met de komst van de lente kijken we reikhalzend uit naar genieten van de buitenwereld. Voor onze paarden verheugen we ons dat ze de benen kunnen strekken in de wei, we heerlijke wandelingen in het zonnetje kunnen maken en voor de competitieruiters onder ons kriebelt het om het wedstrijdseizoen te starten!

Je wil natuurlijk samen genieten in topconditie en daarom adviseert Actifyt je graag over wat je kan doen om je topper een heerlijke start van het buitenseizoen te bieden. Hier zijn enkele tips om de training veilig en effectief te starten, met inbegrip van advies van professionals en het belang van het ondersteunen van spieren, pezen en gewrichten.

Begin met de vetcheck: win advies van je dierenarts en vraag eventueel om flexieonderzoek

Voordat je begint met het intensiveren van de training van je paard, is het verstandig om advies in te winnen van je vertrouwde dierenarts. Een flexieonderzoek kan helpen bij het identificeren van eventuele problemen in pezen, banden en gewrichten. Zorg ervoor dat je paard fysiek klaar is voor de toegenomen activiteit en wees blessures voor! Actifyt Tendon en Joint kunnen helpen bij het ondersteunen van pezen, ligamenten, bindweefsel en gewrichten, vooral bij het begin van het lenteseizoen wanneer de belasting toeneemt. Deze supplementen bevatten naast kruidenextracten ook belangrijke bouwstenen zoals glucosamine, MSM en hyaluronzuur die helpen bij het behoud van gezonde gewrichten en veerkrachtige pezen. 

Herstel is net zo belangrijk voor de spierconditie als het eigenlijke werk

Om te begrijpen hoe training de spieren van je paard beïnvloedt, is het belangrijk om te weten hoe spieren werken en worden opgebouwd. Spieren zijn opgebouwd uit vezels die samentrekken om beweging mogelijk te maken. Training veroorzaakt microscopische schade aan deze vezels, wat leidt tot spiergroei en krachttoename als ze herstellen.

Aeroob vs. Anaeroob trainen? Tijdens de training gebruiken paarden zowel aerobe als anaerobe processen. Aeroob betekent dat de spieren energie halen uit zuurstof, wat langdurige activiteit ondersteunt zoals lange ritten. Anaeroob, aan de andere kant, komt voor bij intensievere activiteiten zoals sprinten, waarbij spieren energie produceren zonder zuurstof.

Begin aeroob: stap en draaf grote cirkels, rijd heuvels op als je daar de mogelijkheid toe hebt. Doe vijf tot tien minuten losstappen waarbij je paard even kan stretchen en voeg wat buigwerk in stap toe tussen de drafintervallen. Rijd in kortere draf/galop intervallen voor de eerste paar weken als je paard zowel cardiovasculair als musculoskeletaal fit aan het worden is. En vergeet niet om pauzes in te lassen.

Ondersteun met voeding

Supplementen kunnen een belangrijke rol spelen bij het ondersteunen van de spiergezondheid en prestaties van je paard. Actifyt Muscle en Back bieden een rijke bron van essentiële aminozuren en plantaardige eiwitten. Ze ondersteunen het herstel van het spierweefsel, beschermen de cellen tegen oxidatieve schade en dragen bij tot een verbeterde uithouding en mobiliteit. Geen overbodige luxe voor het sportpaard maar ook voor het jonge paard in volle groei of het recreatiepaard dat straks van stal – en paddockregime naar weidegang overschakelt.

Last but not least: geniet met volle teugen!

Als de zon op jouw gezicht en in jouw hart schijnt, dan ben je ontspannen en energiek. Dit is het vitamientje voor je paard dat wij niet kunnen toevoegen in onze supplementen. Maar jij natuurlijk wel! Je paard voelt dit feilloos aan en tijdens de training wensen we een nageeflijk paard zowel fysiek als mentaal. Nageven vanuit een ontspannen aanspanning met daarna de kers op de taart: een heerlijke cooling down. Lekker nagenieten. Jij zo fier als een gieter met de glimlach, je paard met de oortjes op stand ‘dit voelt fijn’.  Jullie samen, helemaal verbonden.

Het wordt een mooie lente. Laat maar komen!

← Older Post Newer Post →

Blog

RSS

Dr. Hilde Vrancken deelt haar expertise over de weg naar optimale spierontwikkeling bij paarden.

In dit artikel delen we de kennis van een gerenommeerd expert in o.a. voeding en spijsvertering. Dr. Hilde Vrancken, internationaal onafhankelijk consultant in paardengezondheid, heeft...

Read more

Eerste Actifyt Partner Event: een succes en voor herhaling vatbaar!

Afgelopen donderdag organiseerde Actifyt een speciaal partner event gewijd aan paardenwelzijn. Het was een avond vol inspiratie, kennisdeling en gezelligheid, waarin we samenwerkten met onze...

Read more