Vrije radicalen & antioxidanten – wat je moet weten

Oxidatieve stress en vrije radicalen, begrippen die je vast wel al eens gehoord hebt. Maar wat moet je hier nu precies onder verstaan? En wat gebeurt er in het lichaam van je paard?

Vrije radicalen? Oxidatieve stress?

Twee gerelateerde, maar verschillende begrippen. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die voortdurend in het lichaam van het paard worden geproduceerd als bijproducten van de normale stofwisseling. Ze hebben een ongepaard elektron en daardoor zijn ze zeer reactief, en kunnen ze schade aanrichten aan de cellen, weefsels (spieren, gewrichten, pezen,…) en zelfs aan het DNA. Een soort gifstof zeg maar. Daarnaast kunnen deze vrije radicalen ook ten gevolgde van stress, intensieve inspanning, vervuiling, ziekte,… ontstaan.

Oxidatieve stress ontstaat wanneer de balans tussen vrije radicalen en antioxidanten in het paardenlichaam verstoord is. Enerzijds kan dit gebeuren doordat er teveel vrije radicalen geproduceerd worden, of anderzijds als er onvoldoende antioxidanten aanwezig zijn om deze vrije radicalen te neutraliseren. Bij oxidatieve stress is er dus sprake van een teveel aan vrije radicalen ten opzichte van antioxidanten.

Bij intensieve lichamelijke inspanning hebben de spieren een toegenomen zuurstofbehoefte en zal er meer zuurstof door het lichaam gepompt worden. Hier gaat echter ook een verhoogde productie van vrije radicalen in de spieren en andere weefsels van het lichaam mee gepaard. Als het lichaam dan niet genoeg antioxidanten heeft om deze vrije radicalen op te vangen, kan er oxidatieve stress ontstaan. Dit vertaalt zich dan onder meer in spierpijn, stijfheid, vermoeidheid en vertraagd herstel.

Voldoende rust en hersteltijd zijn daarom belangrijk, alsook het geven van voeding of een supplement dat rijk is aan antioxidanten om de schadelijke effecten van oxidatieve stress te verminderen.  

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten is een verzamelnaam voor verschillende stoffen die het lichaam helpen te beschermen tegen vrije radicalen. Enkele van de bekendste antioxidanten zijn vitamine E, Vitamine C, bètacaroteen, glutathion, seleen, zink en flavonoïden. Vanuit de voeding krijgt een paard in principe voldoende antioxidanten binnen, maar dit is niet altijd zo. Bijvoorbeeld bij intensieve lichamelijke inspanning of bij een verminderde immuniteit, kan het zinvol zijn om extra antioxidanten bij te geven.

Onze formules bevatten verschillende natuurlijke antioxidanten afkomstig van plantenextracten, zoals van spirulina, gember en zwarte bes.

Hoe werken antioxidanten?

Antioxidanten bieden bescherming tegen vrije radicalen doordat ze in staat zijn om deze te neutraliseren. Dit doen ze door het afstaan van een elektron aan het vrije radicaal, waardoor de reactieve eigenschappen ervan verdwijnen. Hierdoor kunnen antioxidanten de schadelijke effecten van vrije radicalen verminderen en zo de schade aan cellen en weefsels in het paardenlichaam voorkomen of verminderen. Een antioxidant ondervindt zelf geen negatief effect door het afstaan van deze elektron en zal daardoor zelf geen vrije radicaal worden.

← Older Post Newer Post →

Blog

RSS

Dr. Hilde Vrancken deelt haar expertise over de weg naar optimale spierontwikkeling bij paarden.

In dit artikel delen we de kennis van een gerenommeerd expert in o.a. voeding en spijsvertering. Dr. Hilde Vrancken, internationaal onafhankelijk consultant in paardengezondheid, heeft...

Read more

Eerste Actifyt Partner Event: een succes en voor herhaling vatbaar!

Afgelopen donderdag organiseerde Actifyt een speciaal partner event gewijd aan paardenwelzijn. Het was een avond vol inspiratie, kennisdeling en gezelligheid, waarin we samenwerkten met onze...

Read more