Jessica Ghekiere, merkambassadeur Actifyt

Benieuwd naar het inspirerende verhaal van Jessica Ghekiere, onze nieuwste partner in paardenwelzijn? Lees dan dit diepgaande artikel dat de schijnwerpers werpt op Jessica's indrukwekkende carrière, haar connectie met paarden, en hoe Actifyt een essentiële rol speelt in haar trainingsregime!

Begin van de reis

Kun je ons vertellen hoe jouw reis in de dressuursport is begonnen en welke rol paarden altijd in jouw leven hebben gespeeld?

Als kleine meid groeide ik op tussen de paarden. Mijn opa was degene die me voor het eerst met een paard liet rijden. Toen ik 6 jaar was mocht ik naar de manege. Mijn moeder werkte en reed in een stoeterij. En zo heb ik het paardenleven met de paplepel binnen gekregen. 

Mijn dressuurverhaal begon met de aankoop van een jong paard en we hadden al snel door dat we hulp konden gebruiken met het trainen van dit paard. Zo kwamen we terecht bij mensen die toen al in de dressuursport zaten. Door bij hen lessen te nemen reed ik mijn eerste wedstrijd tegemoet. Dat ging eigenlijk heel goed en zo werd het pad verder geëffend.

Carrière hoogtepunten

Wat beschouw je als jouw meest gedenkwaardige momenten in jouw dressuur carrière tot nu toe?

Een van mijn grootste hoogtepunten was dat Elivia vanaf 4, 5 en 6 jaar telkens bij de 10 beste paarden hoorde binnen het Belgisch kampioenschap dressuur. Wij hadden haar als jong onbeleerd paard gekocht en hadden haar zelf opgeleid. Ze groeide ook steeds verder door naar de hogere klassementen, terwijl Elivia eigenlijk niet eenvoudig was om te rijden. En toch, door onze band en haar talent raakten we van de lichte tour in de medium tour en uiteindelijk konden we het allerhoogste bereiken. 

Connectie met paarden

Hoe zou je de bijzondere band omschrijven die je hebt met jouw paarden? Zijn er bepaalde paarden die een speciale plek in jouw hart hebben?

Het is een band die je heel moeilijk kan beschrijven. Je kent je paard door en door, als je ermee werkt voel je alles haarfijn aan… (lacht) Het probleem is dat ze allemaal een plek in mijn hart veroverden. Mijn paarden worden meer dan mijn beste vrienden.

Toen Elivia in mijn leven kwam had ik nooit gedacht dat we zo ver zouden geraken. En als je dan samen zulke dromen verwezenlijkt, voelt dat gewoonweg fantastisch.

Mc.Gregror is letterlijk in mijn armen geboren. Hij is de grootste clown van de stal. Maar wat een prachtig getalenteerd paard is hij!

Crack is een paard uit de beginjaren. Ik reed hem bij voor zijn eigenaars. Hij bokte daarvoor al meerdere ruiters het zand in. Maar met mij klikte het. We zijn alles gestart en hebben alles gewonnen. Intussen is hij helaas al overleden. En toen brak mijn hart wel moet ik zeggen. Nu, Crack heeft na zijn carrière van een mooi pensioen kunnen genieten. Met een lach op mijn gezicht kijk ik terug naar alle mooie herinneringen.

Dagelijkse routine

Hoe ziet een typische trainingsdag eruit voor jou en jouw paarden? Wat zijn de belangrijkste elementen in jouw dagelijkse routine?

Bij ons beginnen de paarden de dag met vrije beweging. Voor we aan het trainen gaan mogen ze eerst nog even echt paard zijn. En dit voorzien we voor hen meerdere keren per dag. Bij ons worden de paarden niet permanent gestald. Ook al houd ik soms mijn hart vast wanneer er gestoeid wordt tussen de paarden, ik vind het enorm belangrijk dat gewoon paard kunnen zijn. Ik wil mijn paarden gelukkig zien, dat rendeert trouwens maximaal in het werk.

We hebben voor ieder paard een trainingsschema naargelang de leeftijd en het niveau. Voor ieder paard staat afwisseling in het werk hier centraal. We willen dat ze blijven ‘goesting’ hebben om te werken / presteren.

Belang van welzijn

Waarom is het welzijn van jouw paarden zo belangrijk voor jou? Hoe integreer je welzijnspraktijken in jouw trainingsprogramma?

Wij gaan voor niets minder dan happy athletes. Dagelijks meerdere keren vrije beweging, ook al is dat in wind en weer. Onze paarden worden preventief behandeld, o.a. met osteopathie. Eigenlijk hebben we een heel professioneel team rondom ons waarbij de nadruk ligt op preventie zodat we blessures of welke vorm van discomfort dan ook kunnen vermijden. En dit wordt ingevuld en zo nodig bijgepast per individueel paard. 

Ook wordt er gezorgd voor sociaal contact met soortgenoten. Niet enkel tijdens de vrije bewegingsmomenten, maar ook als ze op stal staan kunnen onze paarden elkaar zien en contact hebben met elkaar. Het is alleen een beetje zoeken wie er met wie overeen komt maar dat hoort er gewoon bij. 

Aan correcte basisvoeding hechten we veel belang. We beginnen met voldoende kwalitatief ruwvoer. Pas een half uur nadat onze paarden hun eerste portie ruwvoer gekauwd hebben, geven we een eerste portie krachtvoer. Onze paarden worden naast het ruwvoer meerdere keren per dag bijgevoerd in kleine porties per keer. 

Het welzijnsmanagement is eigenlijk voor elk paard anders. Het zijn niet allemaal dezelfde. Het is ook een voortschrijdend inzicht waarbij je je paard in de eerste plaats goed moet leren kennen en steeds bereid moet zijn om dingen aan te passen naar zijn behoeften.

Kennismaking met Actifyt

Hoe ben je voor het eerst in aanraking gekomen met Actifyt-supplementen? Wat trok je aan in hun producten?

Ik leerde Actifyt kennen in de zomer van 2023, op het interprovinciale kampioenschap dat georganiseerd werd door het WVUR. Hun stand trok mijn aandacht en we gingen in gesprek met elkaar. 

Wat mij aantrok is de kuurvorm waarin de supplementen van Actifyt komen. Toen ik geadviseerd werd over de ingrediënten en hun werking herkende ik heel veel van wat ik al apart gaf aan mijn paarden. De combinatie van kruiden en bouwstenen in één supplement zorgt ervoor dat ik niet langer al die aparte potjes moet combineren en ook niet langer hoef te experimenten met dosering en combinaties.

Actifyt in de trainingsroutine

Kun je uitleggen hoe Actifyt een rol speelt in jouw trainingsregime en de algehele gezondheid van jouw paarden?

Ik ondersteun mijn paarden nu sinds september vorig jaar met Actifyt. Altijd als ik iets nieuws probeer denk ik eerst zien en dan geloven. En na een aantal weken merkte ik al een groot verschil. Elivia bijvoorbeeld is van nature een soepel paard maar naar gelang het seizoen vordert kan ze wat gespannen raken en haar lichaam verstrakken. Sinds ze Back krijgt is ze soepeler dan ooit.

Actifyt Muscle testte ik met een 3-jarig paard dat net onder het zadel was. Het was een zeer groot paard dat voor mij toch wat body miste. Na de kuur met Actifyt Muscle was daar geen sprake meer van. We brachten haar uit op een aanlegtest waarbij mensen ons aanspraken en complimenteerden over haar conformatie. 

Advies voor Mede-Ruiters

Wat zou je adviseren aan andere dressuurruiters wat betreft paardenwelzijn en het gebruik van voedingssupplementen zoals Actifyt?

Kom praten met de mensen van Actifyt. Vraag hun advies over je paard. Durf de dingen die minder goed gaan te benoemen en stel je open voor advies. 

Ga preventief te werk en ondersteun je paard, zeker als het over een jong paard gaat. We vragen dingen van hen waar ze niet in 1-2-3 klaar voor zijn. Dus je moet ze op verschillende vlakken ondersteunen. Vergeet hierbij de pezen, ligamenten en gewrichten niet. Spiermassa kan je zien, souplesse voel je in het zadel of zie je aan de longe. Maar ook de diepliggende structuren moeten verzorgd worden wil je jouw jong paard klaarstomen voor een duurzame carrière in de sport.

Zorg ervoor dat je paard echt paard mag zijn. Ik vind dat echt zo belangrijk. En verliest hij dan eens een ijzer, ‘so be it’!

Dromen over de toekomst

Waar droom je nog van in jouw dressuur carrière en hoe zie je Actifyt hierin een rol spelen?

Ik droom ervan goed te scoren op internationaal Grand Prix niveau. Het is mijn hoop dat er op dat niveau meer zal gekeken worden naar paardenwelzijn tijdens, maar ook rondom prestaties. Dat de nadruk minder zal gaan liggen op spectaculair groot bewegen. Ook al oogt het dan wat minder impressionant bij het binnenkomen. Échte harmonie is tussen paard en ruiter, vertaald in een sportprestatie waar beiden van genieten, daar gaat het voor mij om. Zo kom ik terug op wat ik zei over happy athletes. Actifyt maakt hier deel van uit en ik hoop dat het zo mag blijven (lacht).

← Older Post

Blog

RSS

Dr. Hilde Vrancken deelt haar expertise over de weg naar optimale spierontwikkeling bij paarden.

In dit artikel delen we de kennis van een gerenommeerd expert in o.a. voeding en spijsvertering. Dr. Hilde Vrancken, internationaal onafhankelijk consultant in paardengezondheid, heeft...

Read more

Eerste Actifyt Partner Event: een succes en voor herhaling vatbaar!

Afgelopen donderdag organiseerde Actifyt een speciaal partner event gewijd aan paardenwelzijn. Het was een avond vol inspiratie, kennisdeling en gezelligheid, waarin we samenwerkten met onze...

Read more